JUDOCLUB OLYMPIA ZONHOVEN

leerplan


Hier vindt u een volledig overzicht van de technieken uit het Kodokan Judo terug, ingedeeld per graad. Ook vindt u hier bijkomende zeer nuttige informatie op terug die erg bruikbaar is in je verdere training. Deze kunnen vrij geraadpleegd worden als geheugensteun en aanvulling op je trainingen in de dojo.

graden


Bij de verdere ontwikkeling van het Kodokan Judo, werd door J. Kano sensei de dan graden ingevoerd. Er bestond toen nog geen uiterlijk onderscheid tussen de yudansha (Dan dragers) en de mudansha (zij zonder Dan graad). Later voerde J. Kano sensei ook het gebruik van de zwarte band in om de yudansha aan te duiden.

Met zijn komst naar Europa had Mikonosuke Kawaishi sensei, als deel van zijn onderwijsmethode, ook een uitgebreider onderscheidingssysteem ingevoerd. Dit werd gerealiseerd door middel van het gebruik van de huidige, welbekende kleurbanden die de graad van gevorderdheid aantonen. Zelfs nadat later terug de methode van het Kodokan werd gebruikt, bleef deze wijze van onderscheiding in gebruik en werd het officieel opgenomen in het Judo. Meer nog, dit systeem verspreidde zich ook naar andere Japanse krijgskunsten en is tot op heden één van de bekendste eigenschappen van Japanse gendai budo.

De oorspronkelijke Kyu graden bestonden eerst uit de 6e Kyu en de 1e Kyu. Kawaishi sensei werkte dit verder uit tot 6 effectieve Kyu graden, met elk zijn respectievelijke kleur. De Dan graden gingen van 1 tot en met 12 (met inbegrip van de 11e Dan). In de onderstaande tabel is een overzicht van alle graden, met hun respectievelijke kleurband.

Kyu graden

wit 6e Kyu
Rokkyu
groen 3e Kyu
Sankyu
geel 5e Kyu
Gokyu
blauw 2e Kyu
Nikyu
oranje 4e Kyu
Yonkyu
bruin 1e Kyu
Ikkyu

Dan graden

zwart 1e Dan
Shodan
rood-wit 7e Dan *
Shichidan
zwart 2e Dan
Nidan
rood-wit 8e Dan *
Hachidan
zwart 3e Dan
Sandan
rood 9e Dan *
Kudan
zwart 4e Dan
Yondan
rood 10e Dan *
Judan
zwart 5e Dan
Godan
spacer_gordel spacer_gordel
rood-wit 6e Dan *
Rokudan
wit 12e Dan
Junidan

spacer

* I.p.v. de rood-witte of rode band, kan ook de zwarte band gedragen worden.

Dangraden boven rokudan (6e Dan) kunnen op grond van een uitzonderlijke verdienste en toewijding aan de krijgskunst toegekend worden, alsook voor een exceptionele bekwaamheid in het Judo.

Theoretisch zijn de graden niet beperkt tot judan (10e Dan), aangezien dit tegenstrijdig zou zijn met de opvattingen van J. Kano sensei. Maar aangezien er in de realiteit nooit iemand gepromoveerd is tot juichidan (11e Dan), wordt de 10e Dan als de hoogst haalbare graad beschouwd. Tot nu toe is de judan graad maar aan 18 personen toegekend geweest, waaronder 3 niet-Japanners (Anton Geesink, Charlos Palmer, en Jaap Nauwelaerts de Agé).

De junidan (12e Dan) graad wordt in de praktijk beschouwd als een eregraad, door middel van een brede, witte band. Deze graad werd postuum toegewezen aan Jigoro Kano sensei.